Zielona Krzyżowa. Aktualności

W czerwcu uczniowie klas III, IV i VI Szkoły Podstawowej w Grodziszczu wzięli udział w warsztatach dot. bioróżnorodności w ramach projektu „Żywność – z tradycją w nowoczesność”. Głównym tematem zajęć było znaczenie zapylaczy, wśród których istotną rolę odgrywają pszczoły, odpowiedzialne za zapylanie roślin stanowiących około jednej trzeciej naszego pożywienia.

Podczas zajęć uczestnicy budowali domki dla owadów, które rozmieszczone zostały na terenie Fundacji. Poznawali także czynniki zaburzające naturalną równowagę w środowisku, prowadzące do wymierania i tym samym gwałtownego spadku populacji pszczół, takie jak stosowanie pestycydów, nawozów, GMO i nieodnawialnych źródeł energii.

W Krzyżowej zachęcamy do wypróbowania diety wegetariańskiej i wegańskiej. Codziennie oferujemy w naszej kuchni posiłki roślinne. Dlaczego to robimy? Głównie ze względów środowiskowych. Kierując się dobrem planety, warto ograniczyć spożycie mięsa.

Seria czterech plakatów poruszających różne aspekty związane z kosztami środowiskowymi produkcji mięsa i innych rodzajów pożywienia zachęca do tego, aby zastanowić się nad skutkami, jakie nasze wybory dotyczące jedzenia mają dla środowiska i klimatu i spróbować zmienić swoje przyzwyczajenia. Pokazujemy, że dieta roślinna może być nie tylko zdrowa, ale również kolorowa/urozmaicona, smaczna i pożywna!

W dniach 25-26 czerwca 2021 odbyły się ogrodowe warsztaty permakulturowe, podczas których można było się dowiedzieć dużo na temat tego, jak w ogrodzie robić, żeby się nie narobić! Tzn. jak sprawić, żeby to naturalne procesy wykonywały pracę za nas. Zastanawialiśmy się m.in. nad tym, jak to się dzieje, że gleby można nie przekopywać, a wszystko - oprócz chwastów - rośnie wtedy jak na drożdżach.

W ramach warsztatów tworzyliśmy i warstwowaliśmy wyniesione grządki, rozmawialiśmy o uprawie współrzędnej oraz zakładaniu Gildii (dobre i złe towarzystwo roślin), przygotowywaliśmy herbatę kompostową oraz gorący 18-dniowy kompost metodą Berkeley. Pomidory, ogórki, buraki i inne zielsko - to wszystko już nam rośnie!

Ponad ¾ gatunków roślin na świecie jest zapylanych między innymi przez pszczoły. Skala produkcji upraw zależnych od zapylaczy stale rośnie, czyniąc tym samym nasze życie niezwykle związanym z tymi owadami. Niestety z powodu degradacji środowiska naturalnego ich liczebność spada. 

Na świecie istnieje około 20 000 gatunków pszczół. Aż 222 z około 470 gatunków pszczół żyjących w Polsce są zagrożone wyginięciem. Nasza postawa konsumencka może odmienić ich los. Wspierajmy lokalnych wytwórców i twórzmy różnorodne siedliska do życia wysiewając rośliny miododajne.

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera i dowiaduj się pierwszy o nadchodzących wydarzeniach!

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.