W dniach 25-26 czerwca 2021 odbyły się ogrodowe warsztaty permakulturowe, podczas których można było się dowiedzieć dużo na temat tego, jak w ogrodzie robić, żeby się nie narobić! Tzn. jak sprawić, żeby to naturalne procesy wykonywały pracę za nas. Zastanawialiśmy się m.in. nad tym, jak to się dzieje, że gleby można nie przekopywać, a wszystko - oprócz chwastów - rośnie wtedy jak na drożdżach.

W ramach warsztatów tworzyliśmy i warstwowaliśmy wyniesione grządki, rozmawialiśmy o uprawie współrzędnej oraz zakładaniu Gildii (dobre i złe towarzystwo roślin), przygotowywaliśmy herbatę kompostową oraz gorący 18-dniowy kompost metodą Berkeley. Pomidory, ogórki, buraki i inne zielsko - to wszystko już nam rośnie!

DSC8512
DSC8514
DSC8518
DSC8519
DSC8528
DSC8525
DSC8547
DSC8545
DSC8544
DSC8543
DSC8539
DSC8537
DSC8535
DSC8533
DSC8531
Warsztaty-ogrodowe---25-26062021

****

Warsztaty zrealizowane w ramach projektu "Żywność - z tradycją w nowoczesność, dofinansowanego ze środków Niemieckiej Fundacji Federalnej Środowisko (DBU) i realizowanego we współpracy ze Slow Food Deutschland e.V.

         

Ogród ekologiczny

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera i dowiaduj się pierwszy o nadchodzących wydarzeniach!

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.