Udany finał polsko-niemieckiego projektu „Z tradycją w nowoczesność: innowacyjna edukacja ekologiczna i żywieniowa w kontekście europejskim” w dniu 26 października 2022


W ramach polsko-niemieckiej współpracy ponadnarodowej Fundacja „Krzyżowa” dla Porozumienia Europejskiego i Slow Food Germany zrealizowały pierwszy wspólny międzykulturowy projekt edukacyjny, poświęcony zrównoważonemu odżywianiu, którego odbiorcami była młodzież, dzieci, nauczyciele oraz edukatorzy.

Podstawowym założeniem było połączenie praktycznych działań w ogrodzie i kuchni warsztatowej z innowacyjnymi metodami pracy dydaktycznej. Projekt otrzymał merytoryczne oraz finansowe wsparcie ze strony Niemieckiej Fundacji Federalnej Środowisko (DBU) z Osnabrück.

Dla obu organizacji partnerskich projekt stanowił doskonałą okazję, żeby uczyć się od siebie nawzajem. Szczególny wymiar ma to przedsięwzięcie także z uwagi na historię miejsca, w którym było ono realizowane. Wieś Krzyżowa jest symbolem polsko-niemieckiego pojednania. To tutaj w czasie drugiej wojny światowej spotykała się niemiecka grupa przeciwników narodowego socjalizmu, a dziś goszczą tu międzynarodowe spotkania, w których uczestniczą młodzi ludzie z różnych krajów. Ten kontekst sprawił, że Krzyżowa stała się idealną lokalizacją dla działań angażujących młodzież z Polski, Niemiec i całej Europy, a także nauczycieli i edukatorów na rzecz kształtowania wspólnej, zorientowanej na troskę o środowisko naturalne przyszłości.

W ramach projektu Fundacja „Krzyżowa” oraz Slow Food Germany wypracowały wspólnie materiały dydaktyczne, które skłaniają młodych ludzi do krytycznej refleksji nad naszym systemem żywnościowym i zachowaniami konsumenckimi oraz zachęcają do sięgania po ekologiczne metody, łączące tradycję i nowoczesność. Na przykład po tradycyjne techniki fermentacji, konserwowania czy suszenia, które są jeszcze doskonale znane przez starsze pokolenia, ale z uwagi na nowoczesny styl życia młodszych pokoleń grozi im, że popadną w zapomnienie. Ta wiedza nie może zostać utracona i powinna być nadal dostępna dla obecnych i przyszłych pokoleń. Dzięki takiemu podejściu tradycyjne sposoby oszczędnego gospodarowania zostały w sposób innowacyjny zaadaptowane, tak aby inspirowały na rzecz rozwijania zrównoważonego systemu żywnościowego.

W celu praktycznej realizacji programu edukacyjnego, składającego się z dziesięciu modułów, wspólnie z uczniami zbudowany został na terenie Fundacji „Krzyżowa” ekologiczny ogród edukacyjny. Razem z nowodoposażoną kuchnią warsztatową stworzone zostały w ten sposób doskonałe warunki do łączenia w pracy dydaktycznej teorii z praktyką.

W ciągu dwóch lat trwania projektu, udział wzięło w nim łącznie ok. 1000 uczniów – mimo wielu wyzwań, jakie przyniosła w tym czasie pandemia. Trwałym efektem udanej współpracy Fundacji „Krzyżowa” i Slow Food Germany jest także kalendarz sezonowy, zachęcający młodych ludzi do poznawania sezonowości w ogrodzie.

Pani Verena Exner z DBU, przedstawicielka grantodawcy, również wyraża swoje zadowolenie: "Projekt wyróżnia się z jednej strony innowacyjną współpracą pomiędzy organizacjami z Polski i Niemiec.  Z drugiej strony to niezwykłe, że młodzi ludzie mogą doświadczać edukacji ekologicznej i żywieniowej z pierwszej ręki w ogrodzie dydaktycznym w miejscu, które jest symbolem dialogu i porozumienia - pomimo niekorzystnych warunków spowodowanych pandemią. Nie możemy dopuścić do zaprzepaszczenia tradycyjnych, a zarazem zrównoważonych technik przetwarzania żywności, takich jak fermentacja, konserwowanie i suszenie, musimy także dbać o lokalne uprawy. W odniesieniu do projektu cieszy fakt, że choć dobiega on do końca, to zagwarantowana jest jego kontynuacja mająca na celu rozwijanie oferty edukacyjnej w dalszej perspektywie.”

Finał projektu miał miejsce w dniu 26 października w godzinach 9.00-11.00. Z tej okazji Krzyżową odwiedziła przedstawicielka grantodawcy, Pani Verena Exner z Niemieckiej Fundacji Federalnej Środowisko (DBU). W programie znalazły się między innymi: spacer po ogrodzie, nauka pozyskiwania nasion z warzyw oraz wyciskanie świeżych soków.

Pobierz:

Kalendarz

Karty pracy

Moduły

DSC2170-Copy
DSC2160-Copy
DSC2146-Copy
DSC2144-Copy
DSC2135-Copy
DSC2134-Copy
DSC2131-Copy
DSC2121-Copy
DSC2110-Copy
DSC2093-Copy
DSC2087-Copy
DSC2085-Copy
DSC2068-Copy
DSC2049-Copy
DSC2042-Copy
DSC2039-Copy
DSC2038-Copy
DSC2022-Copy
DSC2033-Copy
DSC2015-Copy
DSC1999-Copy
DSC1992-Copy
DSC1985-Copy
DSC1979-Copy
DSC1973-Copy
DSC1971-Copy
DSC1969-Copy
DSC1964-Copy
DSC1965-Copy
DSC1962-Copy
DSC1958-Copy
DSC1957-Copy
DSC1946-Copy
DSC2170-Copy
DSC2160-Copy
DSC2146-Copy
DSC2144-Copy
DSC2135-Copy
DSC2134-Copy
DSC2131-Copy
DSC2121-Copy
DSC2110-Copy
DSC2093-Copy
DSC2087-Copy
DSC2085-Copy
DSC2068-Copy
DSC2049-Copy
DSC2042-Copy
DSC2039-Copy
DSC2038-Copy
DSC2022-Copy
DSC2033-Copy
DSC2015-Copy
DSC1999-Copy
DSC1992-Copy
DSC1985-Copy
DSC1979-Copy
DSC1973-Copy
DSC1971-Copy
DSC1969-Copy
DSC1964-Copy
DSC1965-Copy
DSC1962-Copy
DSC1958-Copy
DSC1957-Copy
DSC1946-Copy

Ogród ekologiczny

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera i dowiaduj się pierwszy o nadchodzących wydarzeniach!

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.