Materiały edukacyjne dotyczą zrównoważonego obchodzenia się z żywnością, podnoszenia świadomości na temat kosztów ekologicznych jej produkcji poprzez zajęcia do zrealizowania w ogrodzie, kuchni i sali. Praca nad materiałami odbyła się w ramach projektu: „Żywność – z tradycją w nowoczesność” we współpracy z partnerem Slow Food z Berlina oraz przy wsparciu finansowym Deutsche Bundesstiftung Umwelt, dzięki któremu powstaje także ogród edukacyjny na terenie Fundacji.
Materiały edukacyjne mogą być wykorzystywane zarówno w szkole, jak i poza nią. Scenariusze zajęć dotyczą następujących tematów: rola gleby, sezonowość żywności, radzenie sobie z jej obfitością i niedoborem (przetwarzanie, przechowywanie żywności, marnotrawstwo), globalne współzależności, suwerenność żywnościowa, ślad ekologiczny związany z systemem żywnościowym, bioróżnorodność, rola pszczół, zmiany klimatu i ich wpływ na uprawy, gospodarka wodna w produkcji żywności.