Szanowni Państwo,
w okresie świąteczno-noworocznym zmienią się godziny pracy recepcji i restauracji "U Hrabiego".
Od 14 grudnia 2019 r. do 8 stycznia 2020 r. włącznie recepcja będzie czynna w godzinach 08:00 - 16:00. W dniach 24, 25, 26 grudnia oraz 1 stycznia recepcja będzie nieczynna.
Od 12 grudnia do 1 stycznia włącznie, z powodu remontu, nieczynna będzie restauracja "U Hrabiego".
Za wszelkie utrudnienia bardzo przepraszamy.
W dniach 8-13 grudnia w Krzyżowej odbyło się szkolenie "Creating Space: A Digital Future with Ethics in Mind", które było adresowane do trenerów, nauczycieli, wychowawców i edukatorów z Polski, Niemiec i Ukrainy.
Głównym celem szkolenia było zdobycie odpowiedniej wiedzy na temat metod nauczania, które pomogą młodzieży przeciwstawiać się mowie nienawiści w Internecie. Uczestnicy poznali sposoby wzmacniania samoświadomości młodzieży, metody zachęcające do autorefleksji, promujące empatię i radzenie sobie z różnorodnością. Warsztaty miały zapewnić również przestrzeń do wymiany swoją własną wiedzą i doświadczeniami. W oparciu o metodę Barcampa odbyły się sesje prowadzone przez samych uczestników.
6 grudnia w Krzyżowej odbyło się jubileuszowe spotkanie pracowników i gremiów Fundacji "Krzyżowa". To była wyjątkowa okazja, aby podsumować rok jubileuszowy i podziękować wszystkim, którzy na co dzień angażują się w realizację misji Fundacji.
Spotkanie, które w pierwszej części miało charakter bardziej oficjalny, w drugiej odsłonie przybrało formę wspólnych warsztatów i zabawy.
Efektem wspólnej pracy wszystkich uczestników było m.in. przygotowanie ekologicznego łańcucha, który ozdobił naszą krzyżowską choinkę. Natomiast pod choinką na każdego czekał drobny podarunek.
"Przepis na lepszy świat, czyli edukujemy rówieśników o żywności. Materiały edukacyjne dla młodzieży w wieku 14-16 lat" autorstwa Anny Dańkowskiej z Akademii Europejskiej Fundacji "Krzyżowa" oraz Magdaleny Klarenbach z Fundacji Otwarty Plan to publikacja kierowana do młodych ludzi, którzy chcieliby wcielić się w rolę edukatorów dla swoich rówieśników i wspólnie zgłębiać z nimi temat zrównoważonej żywności. Porusza ona tematy zasobów potrzebnych do produkcji żywności, pochodzenia jedzenia, marnotrawstwa żywności i sposobów na ograniczenie go, jak np. kuchnia "zero waste", rolnictwa ekologicznego oraz zaangażowania młodych ludzi w działania kampanijne.
Publikacja składa się z trzech części: wprowadzenia merytorycznego, wskazówek metodycznych do prowadzenia warsztatów oraz scenariuszy zajęć wraz z kartami pracy - jednym słowem można w niej znaleźć wszystko, co potrzebne jest młodym ludziom do przygotowania oraz przeprowadzenia warsztatów o zrównoważonej żywności z rówieśnikami.